Martie de Brouwer

Na de opleiding chemische technologie, vooral de leidinggevende kant opgegaan in de maakindustrie. Gaandeweg erachter gekomen dat een betere balans tussen techniek en mensen toch meer voldoening geeft. Altijd op zoek naar het verbetering en de menselijke maat.

Martie over zijn werk bij Uticon

“Ik doe veel uiteenlopende projecten bij veel verschillende klanten. Inhoudelijk van makkelijk tot uitdagend. Maar ik kan altijd terugvallen op kundige collega’s. Zelf sta ik graag met mijn werkschoenen in de modder. Gelukkig is de food niet altijd steriel.
In 2020 heb ik het leidinggeven weer opgepakt en ben ik teamleider van 9 engineers. Een rol naar mijn werk als Process engineer. Een rol veel meer als coach dan als baas. De lijnen zijn kort en de “jongste bediende” stapt net zo makkelijk binnen bij de managing director als ik.”

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Vóór Uticon hield ik het zelden lang uit bij één werkgever. Er kwam altijd een moment waarop ik uitgeleerd was of dat de organisatie niet zo snel vooruit ging als ik wilde. Bij Uticon kwam ik in een warm nest terecht. Een plek waar je jezelf kunt zijn (ik loop regelmatig op mijn sokken☺) en waar de teamprestatie belangrijker is dan een vluchtige individuele ambitie. Bij ons mag de bedenker en maker ‘shinen’. Je collega’s ondersteunen je daarbij belangeloos.”

De Food Academy

“Kennis delen is wat we onze klanten bieden en waarom ze ons terugvragen. Kennis vergaren is hetgeen ons deels motiveert. Vandaar dat de Academy een prominente rol heeft binnen Uticon. Als je binnenkomt leer je twee dingen, tekenen in AutoCAD en hygiënisch ontwerpen. Het eerste met een introductiecursus en daarna on the job. Het laatste voorheen van Wouter Burgraaf, de EHEDG goeroe in Nederland. Dit jaar starten we met iets nieuws, collega’s gaan de training zelf geven. Wij vinden dat de nummer één in Food de kennis zelf in huis moet hebben. Bovendien is het leuk om je nieuwe collega een vak te leren.

Meestal kom je binnen als werktuigbouwkundige, levensmiddelentechnoloog of chemisch technoloog. Een goede basis maar je merkt al snel dat je van de andere twee gebieden meer wilt weten. Dat gat in je kennis vullen we op met functiegerichte opleidingen, lunch- en kennissessies. Ook gaat de Academy dit jaar online. Je kunt nog meer, in je eigen tempo en waar je wilt leren. Wij geloven in ‘blended’ leren; de afwisseling van de online omgeving met real life collega’s.”

De Uticon cultuur

“Collegiaal, vrij en pragmatisch. Zie je verbetering, vraag je coach, HR of de managing director of die het ook ziet en je bent aan de gang. Kom maar eens proeven.”