Productielijn innovatief product gerealiseerd

Bart's Potato Company, Vleteren (BE)

Familiebedrijf Bart’s Potato Company is in 1966 opgericht door José Lamaire. Inmiddels runnen zoons Bart en Bram vol passie het bedrijf dat gefocust is op 3 pijlers: aardappelhandel (met eigen logistiek), aardappelverwerking en een vergistingsinstallatie. Naast de traditionele voorgebakken diepvriesfrieten lanceerden de broers ook een nieuw product op de wereldwijd groeiende frites markt: iFRY, een niet-voorgebakken diepvriesfriet. Uticon heeft de advies & engineering en het projectmanagement verzorgd.
Logo Bart's Potato Company
“We hadden overduidelijk expertise nodig om onze ideeën te realiseren, maar hoe pakken we dat aan? Uticon kwam op het juiste moment. De manier waarop gecommuniceerd wordt is positief, alternatieven worden aangedragen, alles wordt voorgelegd en niet opgedrongen. Ook de reactiesnelheid was bijvoorbeeld erg fijn. Deze samenwerking hebben we als zeer positief ervaren. En ik durf wel te zeggen: als Uticon er niet bij betrokken geweest was, dan zouden we zeker een aantal maanden later pas opgestart zijn.”


Bart Lamaire

managing director Bart's Potato Company

Vernieuwing

Om tot iFRY te komen heeft Bart’s Potato Company verschillende testen doorlopen. Bart: “Het testen zonder voorbakken gaf problemen; de krokantheid was lastig. Uiteindelijk hebben we twee testen samengevoegd die resulteerde in iFRY: niet voorgebakken diepvriesfrieten, gekweekt in deze regio. Frites die veel beter smaken en gezonder zijn. De smaakbeïnvloeding die kan ontstaan doordat de klant in ander vet frituurt dan de fritesproducent blijft achterwege."

Reactiesnelheid

Peter Meeuwsen, projectmanager bij Uticon: “Met Bram als eindbeslisser en het dagelijkse contact met Petro Dewulf als plantmanager was er sprake van korte directe lijnen. Deze directe lijnen zijn erg belangrijk.” Bart: “De reactiesnelheid was bijvoorbeeld erg fijn. Deze samenwerking hebben we als zeer positief ervaren.” Peter: “We konden elkaar om negen uur ’s avonds nog bellen zonder problemen. Ook een open relatie met elkaar is van belang; de mogelijkheid om open te kunnen communiceren.” Bart: “De manier waarop gecommuniceerd wordt is positief, alternatieven worden aangedragen, alles wordt voorgelegd en niet opgedrongen. Ik durf wel te zeggen: als Uticon er niet bij betrokken geweest was, dan zouden we zeker een aantal maanden later pas opgestart zijn.”

Expertise benodigd

Bart: “We hadden overduidelijk expertise nodig om onze ideeën te realiseren, maar hoe pakken we dat aan?” Uticon kwam op het juiste moment met Bart’s Potato Company in contact. Bart: “Wij stonden klaar, machines waren gekocht, en de vergunningen waren net verleend; met andere woorden: de bouw kon beginnen. Uticon heeft toen de aangekochte machines geïnventariseerd en de engineering voor z’n rekening genomen. Omdat we onze eerste productielijn als een opstart lijn zien, hebben we daarvoor veel bestaande machines opgekocht. Uticon heeft uitgezocht hoe we daar een complete lijn van konden maken en welke nieuwe machines er nodig waren.”

www.bartspotatocompany.com

Diensten

  • Engineering
  • Consultancy
  • Projectmanagement

Expertise

  • Werktuigbouwkunde & procesinstallaties