Bert Vanhoutte aan het woord

Consultant, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Gent

Bert is sinds april 2017 aan de slag bij Uticon als consultant voor de vestiging Gent. Hij studeerde af als Bio Ingenieur Chemie aan de Universiteit Gent. Daarna behaalde hij zijn Doctoraat Toegepaste Biologische Wetenschappen. Bert was 11 jaar actief bij Tereos Syral binnen kwaliteit, productie en engineering. Tussen Tereos Syral en Uticon heeft hij nog een jaar ervaring opgedaan bij een ingenieursbureau als lead process engineer.

Is dit jouw vakgebied?

Bert over zijn werk bij Uticon

“Mijn drijfveer om destijds bij Uticon te starten was het verbreden van mijn horizon door in contact te komen met een breder palet aan productiebedrijven. Belangrijk hierbij was het food aspect. Uticon is gespecialiseerd in de voedingsindustrie, een sector waarin ikzelf reeds 15 jaar ervaring heb opgebouwd. Bij de start in mijn rol als consultant was de uitdaging vooral om iedereen te leren kennen. Ik vind het belangrijk dat ik persoonlijk weet wie ik kan aanspreken voor bepaalde specifiek technische vragen.”

“Momenteel ben ik bezig met projectcoördinatie en -beheersing. Samen met een multidisciplinair team werken we bij een klant aan een substantiële uitbreiding van hun productiecapaciteit. De klant had al een goed beeld van zijn toekomstplannen maar beschikte niet over voldoende resources om het project zelfstandig verder uit te werken. Daarnaast waren zij op zoek naar een partner die, in overleg met alle functies binnen de organisatie, het huidige productiemodel kan evalueren en de juiste vragen kan stellen om het investeringsplan verder aan te scherpen.De klant schakelde Uticon in om buiten het standaard pakket van engineering dienstverlening ook na te denken over supply chain, operations, masterplanning en geografische optimalisatie van de productiecapaciteit.”

“De uitdaging voor Uticon in dit project, maar dat geldt voor elke externe dienstverlener, is dat we op een relatief korte termijn het DNA van de klant moesten doorgronden zodat we met een externe bril een passend advies kunnen leveren. De succesfactor in dit project is onze brede waaier aan specialisten die meewerkten aan de ontwikkeling en/ of uitvoering van het projectplan alsook de goede integratie tussen onze verschillende disciplines. Vooral dat laatste was mijn voornaamste werkgebied.”

“In het algemeen is het altijd een uitdaging om de eigen verwachtingen en klantverwachtingen goed op elkaar af te stemmen. Mijn persoonlijke uitdaging in dit project was de Uticon way of work en mijn eigen routine op elkaar af stemmen. Daar ben ik in de loop van het project zeker in geslaagd. Los van dit project motiveert het mij hoe dan ook om complexe vraagstukken te krijgen die ontrafeld moeten worden. En daarbij een omgeving creëren waarin mijn collega’s goed kunnen werken, is iets wat graag doe.”

Consultant werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Ik heb het gevoel te werken voor een succesvol bedrijf met positieve flow. We werken aan inhoudelijk hoogstaande projecten. Daarnaast zijn we een kleinschalige organisatie met familiaal karakter. Iedereen ‘zorgt’ voor elkaar. De directheid van Nederland vind ik ook prettig. Tenslotte behoort het ‘hands-on’ zijn tot onze cultuur. We formuleren niet alleen theoretische adviezen, maar passen deze adviezen eveneens toe in de praktijk. Dat vind ik fijn.”

Waar wil je nog naartoe bij Uticon?

“Tegenwoordig zetten veel start-ups rond innovatieve technologieën hun eerste stappen naar industriële realisaties. Het is een mooie aanvulling op onze activiteiten om ook die gebieden verder te verkennen. Andere onderwerpen die mij boeien zijn kennisdeling en optimale inzet van ieders talenten. Kennis staat centraal bij Uticon en is onze sleutel tot succes. De zoektocht naar de juiste tools om dat te realiseren zijn mooie toekomstperspectieven. De kennissessies die via de Uticon Food Academy georganiseerd worden zijn voor mij een manier om mijn collega’s van de verschillende vestigingen beter te leren kennen, maar de kennissessies mogen voor mij gerust nog dieper technisch inhoudelijk zijn. Eén van de succesvolle cursussen vond ik EHEDG. Dit was een langdurige cursus waarbij elementen aan bod kwamen die ik kan toepassen bij toekomstige ontwerpen en omschrijvingen in lastenboeken.”

Ook werken bij Uticon?