Jack van Oosterwijk aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Eindhoven

In 1997 heeft Jack zijn opleiding HTS Werktuigbouwkunde, met specialisatie “energietechniek” afgerond. Hierna is hij aan de slag gegaan bij een energie technisch adviesbureau met het overgrote deel van de projecten in de voedingsmiddelenindustrie. Toen Jack na acht jaar toe was aan een nieuwe werkomgeving is hij bij Uticon aan de slag gegaan. Na wederom acht jaar wilde Jack weleens ervaren hoe het was om bij een productiebedrijf te werken en heeft hij Uticon verlaten. Echter was dit voor korte tijd, want anderhalf jaar later is Jack opnieuw bij Uticon in dienst getreden als process engineer.

Is dit jouw vakgebied?

Jack over zijn werk bij Uticon

“Mijn functietitel is process engineer, maar toch is mijn werk anders dat dat van de meeste process engineers binnen Uticon. Dit heeft te maken met mijn expertise gebied: energietechniek. Door mijn specialisatie op het gebied van utiliteiten bestaat mijn werk vaak uit kleine delen van een groot project, bijvoorbeeld alles wat met stoom, heet water of warmte-terugwin-installaties te maken heeft. Als specialist ben ik ook meteen een vraagbaak voor mijn collega’s voor alles wat met energie te maken heeft. Ze kunnen bij mij terecht met alle vragen over bijvoorbeeld het ontwerp van energie installaties; één van mijn taken binnen Uticon. Daarnaast verricht ik metingen aan processen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld debieten en temperaturen. Laatst heb ik nog metingen aan bakdampen verricht. Ik meet dan o.a. de snelheden, de temperatuur, het vochtgehalte en dergelijke. Na zo’n meting stel ik een rapport op van mijn bevindingen en bijbehorend advies. Uticon gaat er steeds meer naartoe om metingen standaard uit te voeren aan het begin van een project. Op die manier beginnen we met juiste uitgangspunten, waar we voorheen nog vaak met aangeleverde en geschatte data werkten.”

“Mijn werk speelt zich hoofdzakelijk af op kantoor en gemiddeld ben ik één dag per week bij de klant op locatie. Ik werk op locatie voor de eerdergenoemde metingen, maar ook voor besprekingen met klanten. Tijdens deze besprekingen heb ik een adviserende rol of verzamel ik informatie die van belang is voor de voortgang van een project.”

Process engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Binnen Uticon heerst een hele prettige werksfeer. Open en vrij zijn toch wel de kernwoorden. Vooral ook de sfeer tussen de collega’s onderling vind ik erg fijn. Daarnaast kan ik me in mijn werk bij Uticon inhoudelijk bezighouden met techniek en dan ook nog met dat stukje dat ik het meest interessant vind.”

“Als ik iets bedacht of ontworpen heb, het vervolgens gerealiseerd wordt en het werkt zoals ik dat had bedacht, vind ik dat geweldig. Het gebeurt ook weleens dat je telefonisch of via de mail een bedankje krijgt van een tevreden klant, dat maakt het dan helemaal af!”

Mijn ambitie

“Een leidinggevende of coördinerende rol past mij niet. Qua ontwikkeling wil ik vooral groeien in mijn huidige functie. Ik wil me hierin technisch inhoudelijk verder blijven ontwikkelen en zorgen dat mijn kennis up-to-date blijft. Het leukste van mijn werk vind ik toch wel het fungeren als vraagbaak, om dat te kunnen blijven doen is het natuurlijk van belang dat ik op de hoogte blijf van de ontwikkelingen binnen mijn vakgebied!"

De Uticon cultuur

“Het opzetten van de Uticon Food Academy vind ik een goede zaak. En dan vooral de kennissessies spreken mij erg aan. Dit zijn sessies waarbij een specifiek onderwerp toegelicht wordt. De spreker kan een collega zijn of een externe partij. Het is een hele laagdrempelige manier om je algemene kennis te verbreden. Je weet niet meteen alles van het onderwerp af, maar doet een basiskennis op die je in je werk vaak goed kunt gebruiken.”

Ook werken bij Uticon?