Process engineer Joost Hoeijmakers aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Eindhoven

Joost Hoeijmakers is na de bakkerijopleiding als ambachtelijk banketbakker werkzaam geweest bij een Patissier. Joost: “Het gebrek aan uitdaging en beperkte kennis voor het oplossen van product specifieke problemen heeft me ertoe gedreven om mijn baan op te zeggen en de studie voedingsmiddelentechnologie te gaan volgen aan de HAS in Den Bosch. In eerste instantie was mijn doel om productontwikkelaar te worden in de bakkerijsector, vanwege de binding met het product. Gedurende mijn studie ontwikkelde ik echter al snel een grote interesse voor procestechnologie. Uiteindelijk heb ik ook deze afstudeerrichting gekozen en ben ik bij Uticon terecht gekomen. Ik ben nu ruim één jaar werkzaam bij Uticon als process engineer.”

Is dit jouw vakgebied?

Joost over zijn werk bij Uticon

“Iedere week is anders omdat je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Het is heel project- en klantafhankelijk hoe de werkweek ingevuld wordt. Deze veelzijdigheid, in projecten en mensen, vind ik het allerleukste. Je komt in veel bedrijven, ziet veel verschillende processen en productgroepen. Elk project is anders waardoor het iedere keer weer een nieuwe uitdaging is. Ik haal mijn motivatie uit het vertalen van een klant specifiek probleem tot een toepassingsgerichte oplossing. Momenteel ben ik betrokken bij een project voor het ontwerpen van een nieuwe CIP-keuken en de upgrade van een bestaande CIP-keuken.”

“Ook het samenwerken met verschillende disciplines vind ik erg leuk. Iedere discipline heeft een andere benadering van het project en kijkt vanuit zijn eigen invalshoek. Om dan toch samen tot een goed eindresultaat te komen geeft een enorme kick. Ook de diverse achtergronden van mijn collega’s zorgen voor een leuke dynamiek op de afdeling. Iedereen heeft zijn eigen kennis en vakgebied. Dit maakt het werken buiten leuk ook nog eens erg leerzaam.”

Process engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Over de Uticon Food Academy

“In het jaar dat ik nu werkzaam ben binnen Uticon heb ik al verschillende cursussen mogen volgen via de Uticon Food Academy: Hygiënisch ontwerpen volgens EHEDG, Aardappelverwerking via de HAS Hogeschool en HAZOP. Tevens heb ik een flink aantal kennissessies gevolgd. In de kennissessies werden specifieke onderwerpen behandeld, voornamelijk door toeleveranciers van onze klanten. De Uticon Food Academy heeft mijn kennis tot nu toe enorm verbreed en dat heeft ervoor gezorgd dat ik mijn werk doelgerichter kan uitvoeren. Mijn doel is op dit moment mezelf te ontwikkelen tot een ervaren process engineer. Voor mij is het vooral belangrijk mijn kennis op het gebied van werktuigbouwkunde te verbreden.”

Hoe ervaar je de Uticon cultuur?
“Ik vind de cultuur binnen Uticon zeer positief. Iedereen is gelijk en iedereen staat voor elkaar klaar. Niemand is te beroerd om te helpen of om je dingen te leren. Er is geen haantjesgedrag. Buiten het werk om is er altijd tijd voor een grapje. Het is dan ook gezellig op kantoor. Ik kan er volledig mezelf zijn zonder daar raar op aangekeken te worden. Dit zijn voor mij grote pluspunten.”

Ook werken bij Uticon?