Lia Xing aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Apeldoorn

Na het afronden van het gymnasium is Lia Levensmiddelentechnologie gaan studeren aan de universiteit van Wageningen. Na het behalen van zowel haar Bachelor- als Masterdiploma, wilde Lia graag beginnen als productontwikkelaar. Haar eerste baan vond ze bij een grote zuivelcoöperatie. Dit bleek uiteindelijk geen ideale match waarna ze is gestart als product- en procesontwikkelaar bij een grote viskwekerij. Hoewel deze baan haar goed beviel, miste ze het technische component in haar werk en heeft ze uiteindelijk voor de overstap naar Uticon gekozen.

Is dit jouw vakgebied?

Lia over haar werk bij Uticon

“Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik aan de slag gegaan als process engineer bij Uticon. Toen ik nog als productontwikkelaar werkte, was het niet in mij opgekomen om voor een ingenieursbureau te gaan werken. Maar op een gegeven moment begon ik de technische uitdaging in het werk te missen. Dat een oud-studiegenoot ook al werkzaam was voor Uticon, gaf mij extra vertrouwen om de overstap te maken van productontwikkeling naar engineering.”
 
“De overgang verliep vrij vlot, ik heb hierin geen grote obstakels ervaren. In teamverband projecten uitvoeren spreekt me aan. In dit proces vergaar je samen kennis en deel je elkaars ervaringen. Een zekere mate van zelfstandigheid en leergierigheid is belangrijk om het project tot een goed einde te brengen.” 
 
“Momenteel werk ik aan twee projecten. Drie dagen per week in Borculo aan een project in de zuivel op gebied van stoom en perslucht. Binnen dit project heb ik de functie van CSU (commissioning & start up) engineer. Het is de taak van CSU om de installaties te valideren, in bedrijf te stellen en over te dragen aan de opdrachtgever.” 
 
“Onlangs ben ik ook begonnen aan een ander project op het gebied van katalysatoren. In dit project houd ik me vooral bezig met de 3D engineering. Omdat ik hiervoor veel met collega’s in Eindhoven samenwerk, ben ik daar voortaan regelmatig te vinden.”

Proces engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon interessant?

“De diversiteit in het werk spreekt me aan. Binnen Uticon werk je voor diverse opdrachtgevers op uiteenlopende locaties. Dit zorgt ervoor dat je een breed zicht hebt op de levensmiddelenindustrie. We doen projecten binnen verschillende sectoren in de food branche. Je hebt niet alleen te maken met de verscheidene afdelingen binnen een levensmiddelenbedrijf, maar ook met leveranciers van equipment tot grondstoffen aan toe. Met het projectteam werk je samen met deze partijen en ben je een verbindende factor om het project tot een goed resultaat te kunnen brengen.”

Wat zijn je ambities?
“Op dit moment ben ik nog niet zo lang werkzaam bij Uticon maar ik heb al wel een goed beeld van de diverse werkzaamheden binnen het bedrijf. Ik zou op technisch vlak meer willen leren en worden uitgedaagd door vooral mee te draaien in interne projecten van Uticon.”

Hoe ervaar je de Uticon Food Academy?
“Via de Uticon Food Academy heb ik verschillende cursussen gevolgd, waaronder AutoCAD P&ID, Plant 3D en EHEDG. Daarnaast heb ik een aantal kennissessies bijgewoond die worden georganiseerd binnen Uticon. Ik vind het positief om op deze manier mensen te stimuleren hun kennis actueel te houden en uit te breiden. Uiteindelijk is kennis het product dat we verkopen."

Hoe ervaar je de Uticon cultuur?
“De wil om samen te leren ervaar ik als prettig binnen Uticon. Collega’s denken graag met je mee wanneer je op zoek bent naar oplossingen binnen je project. Ook de diversiteit aan leeftijden en ervaringen maakt het leuk om te werken binnen Uticon. Het is soms wel jammer dat je collega’s van andere vestigingen niet altijd goed kent. Vooral nu er zoveel nieuwe collega’s zijn bijgekomen. Des te leuker vind ik het om ook een project te doen met collega’s uit Eindhoven.”

Ook werken bij Uticon?