Richard de Korte aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Yerseke

Richard werkt sinds mei 2015 bij Uticon. Hij heeft de mbo-opleiding Procestechniek niveau 4 gevolgd. Tijdens deze opleiding heeft hij zijn VAPRO diploma gehaald. Na deze mbo-opleiding heeft Richard in drie jaar nog een hbo-opleiding Chemische Technologie met succes afgerond. Meteen na zijn opleiding is hij bij Uticon aan de slag gegaan als process engineer.

Is dit jouw vakgebied?

Richard over zijn werk bij Uticon

“Op dit moment werk ik aan een groot project voor een chocoladefabrikant in België. Er moet een nieuwe productielijn voor witte chocolade komen. Er staat momenteel nog helemaal niets en we zijn bezig met de basic engineering. Ik houd me dus vooral bezig met uitzoek- en tekenwerk. Ik teken lay-outs en P&ID’s. We kijken vooral naar mogelijke verbeteringen op het gebied van equipment. Ook bij de selectie van deze equipment en bijbehorende leveranciers ben ik betrokken. Het is de bedoeling dat het hele plan voor de nieuwe lijn uitgewerkt en uiteindelijk gerealiseerd wordt. Het soort werkzaamheden dat ik doe hangt veelal af van het type project. Op dit moment zijn mijn werkzaamheden veelal werktuigbouwkundig van aard. Het vorige project waaraan ik gewerkt heb was dan weer voornamelijk gericht op procesvlak.”

Een willekeurige werkweek

“De verdeling van werken op kantoor en werken op locatie bij de opdrachtgever is op dit moment ongeveer 50/50. Ik verricht op dit moment met name tekenwerkzaamheden. Zo ben ik in samenwerking met Bouwkunde 3D tekeningen van de fabriek aan het maken. Naast het tekenwerk woon ik geregeld vergaderingen bij. Dit zijn interne meetings met collega’s, maar ook vergaderingen met de opdrachtgever en/of leveranciers.”

Process engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Vooral de diversiteit aan projecten vind ik leuk. Je hebt bij Uticon de kans om projecten binnen verschillende bedrijfstakken binnen de food te doen, bijvoorbeeld in de zuivel, de AGF of zoetwaren. Op die manier leer je veel, bouw je een brede kennis op en heb je voortdurend afwisseling. En voor mij als starter is het leuk om op die manier te ontdekken welke tak mij het beste ligt. Verder vind ik het erg leuk dat je bij Uticon van A tot Z bij een project betrokken bent. Je ziet dat het werk dat je verricht, uiteindelijk ook gerealiseerd wordt. Een gedeelte van mijn motivatie haal ik uit het zien van dat eindresultaat. Een ander gedeelte van mijn motivatie haal ik uit de tevreden klant.”

Persoonlijk doel

“Tot nu toe heb ik projecten in de zuivel en chocolade gedaan, maar ik wil mijn ervaring binnen de voedingsmiddelenindustrie zo breed mogelijk uitbreiden. Daarnaast wil ik mijn kennis op het gebied van equipment vergroten om zo tot de beste selectie te kunnen komen. Het gaat er mij vooral om ervaring op te bouwen zodat ik kennis uit voorgaande projecten kan gebruiken in nieuwe projecten.”

De Uticon Food Academy

“Toen ik net bij Uticon aan de slag ging had ik totaal geen kennis van tekenpakketten. Ik ben via de Uticon Food Academy vrijwel meteen aan een AutoCad cursus begonnen. Vervolgens heb ik AutoCad P&ID, AutoCad Plant 3D en een EHEDG cursus gevolgd. Buiten de volwaardige cursussen organiseert de Uticon Food Academy ook kennissessies waarbij een collega of leverancier kennis deelt over zijn/haar expertisegebied. Deze kennissessies zijn voor mij heel waardevol gebleken omdat ik de vergaarde kennis van deze sessies vaak direct kan toepassen binnen projecten waar ik aan werk. Ik heb dan ook nagenoeg geen sessies gemist. Naast het feit dat de kennissessies je kennis vergroten, leer je ook je collega’s beter kennen en weet je bij wie je aan kunt kloppen als je vragen over een bepaald onderwerp hebt.“

De Uticon cultuur

“Binnen Uticon heerst een goede open structuur. Hoewel er vier vestigingen zijn, is het echt één bedrijf. Elk project werk je weer met andere collega’s van andere vestigingen samen, en leer je dus ook al je collega’s goed kennen. Het is fijn dat iedereen altijd open staat voor vragen. Collega’s staan gelijk klaar om te helpen. Al met al een hele fijne en collegiale sfeer.”

Ook werken bij Uticon?