Jorren Van Caelenberg aan het woord

Project engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Gent

Jorren is sinds januari 2017 aan de slag als project engineer voor onze vestiging Gent. Hij behaalde zijn bachelor mechanisch ontwerp en productietechnologie aan KaHo Sint-Lieven in Gent. Voor hij bij Uticon begon heeft hij ervaring opgedaan als mechanisch ontwerper, projectbegeleider en preventieadviseur. Daarna koos hij voor Uticon omdat hij graag breder vanuit concept tot uitwerking wil meedenken met de klant en kennis wil opnemen van diverse processen in voeding.

Is dit jouw vakgebied?

Jorren over zijn werk bij Uticon

“Op dit moment ben ik voornamelijk werkzaam in een investeringsproject waarbij een nieuwe productielijn geplaatst wordt. Dagelijks ben ik on-site bij de klant en zijn we momenteel bezig met de uitvoeringsbegeleiding. Binnen dit project heb ik zelf gewerkt aan een deelproject, namelijk het reviseren van enkele machines. Hiervoor diende een scope voor uitvoering bepaald te worden om nadien een URS te bekomen. Samen met de klant hadden we contact met diverse leveranciers, waarna een beoordeling en selectie volgde. Bovendien hebben we in samenspraak met de klant en de contractor voor enkele nieuwe technieken gekozen, die we aansluitend praktisch hebben kunnen implementeren. Tijdens deze uitvoeringsbegeleiding vinden we het steeds belangrijk om een goede opvolging naar kwaliteit, ergonomie en voedselveiligheid te behouden.”

“Naast dit investeringsproject werk ik, met behulp van een Uticon collega, aan de uitbreiding van een graanstokerij. Hier is er samen met de klant een lastboek opgesteld, waarbij ook een aanbesteding is uitgevoerd. Ook hier zal de uitvoeringsbegeleiding door Uticon gebeuren.”

Project engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

“Ik vind het een enorme drijfveer om een project te zien groeien van een theoretisch concept naar een praktisch uitwerking. Ik haal ook veel motivatie uit het multidisciplinair werken. Momenteel kom ik bijvoorbeeld in aanraking met bouwkundige aspecten. Ik vind het boeiend om verder dan mijn ’eigen discipline’ te kunnen kijken. Het multidisciplinair samenwerken vind ik niet alleen motiverend, maar is ook een uitdaging in mijn job. Het zorgt ervoor dat je op voorhand bepaalde interferenties beter leert inschatten in een project. Ook de afwisseling met o.a. het plannen en coördineren van de werkzaamheden, de samenwerking met subcontractors en de proceskennis die ik moet toepassen vind ik interessant.”

Hoe heeft de Uticon Food Academy bijgedragen aan je ontwikkeling?

“Tijdens mijn kennismakingsgesprekken met Uticon werd reeds gesproken over de opleidingen en kennissessies die dankzij de Uticon Food Academy georganiseerd worden. Ondertussen heb ik deelgenomen aan enkele sessies om mijn proceskennis verder uit te breiden, waaronder EHEDG, zuiveltechnologie en CIP. Dankzij deze opleidingssessies verbreed ik niet alleen mijn eigen technische kennis maar kan ik deze kennis ook toepassen in mijn werk en contact met klanten. Uiteraard wil ik mij blijven ontwikkelen, daarom heb ik ook de introductie in industriële automatisatie bijgewoond. Dankzij deze cursus zie ik nu dagdagelijks hoe automatisatie wordt toegepast in de praktijk.”

Wat vind jij leuk aan het werken bij Uticon?

“Ik vind het een fijn gevoel dat ik er niet alleen voor sta in projecten. Op momenten dat ik alleen zit op een project is er namelijk nog steeds een ganse achterban collega’s bij wie ik terecht kan voor vragen. Zo kan ik meteen ook onze cultuur beschrijven; een open cultuur waar we als team bij elkaar terecht kunnen. Iedereen is bereid elkaar te helpen.”

Ook werken bij Uticon?