Marijn Kodde aan het woord

Project engineer, Gebouw Gebonden Installaties (W & E), Yerseke

Na het afronden van zijn mbo Werktuigbouwkunde heeft Marijn nog een hbo-opleiding Energie en Procestechnologie aan de hogeschool in Vlissingen succesvol afgerond. Vervolgens is hij via een detacheringsbureau bij Uticon terechtgekomen. Eind februari 2018 is Marijn als project engineer installatietechniek W aan de slag gegaan. Niet direct een heel voor de hand vervolg op zijn opleiding, maar Marijn had altijd al interesse in de installatietechniek. De reden voor Marijn om voor Uticon te kiezen was enerzijds de mogelijkheid om in de installatietechniek te starten, anderzijds het feit dat hij verwachtte veel te kunnen leren en veel afwisseling in zijn werk te kunnen vinden. Zijn verwachtingen bleken te kloppen.

Is dit jouw vakgebied?

Marijn over zijn werk bij Uticon

“Een ding dat vaststaat in mijn agenda is een cursus die ik volg. Om de week, zit ik een middag in Woerden om de cursus luchtbehandeling van de TVVL te volgen. Verder werk ik dagelijks vanuit kantoor. Ik houd me met veel verschillende zaken bezig; ik maak 3D modellen, berekeningen en simulaties. Ik heb contact met klanten en leveranciers. Ik verdeel mijn tijd over verschillende projecten. Op dit moment zijn dat er vijf. Deze projecten lopen door elkaar en bevinden zich allemaal in een andere fase.”

“Hoewel werken vanuit kantoor wel de basis vormt, ga ik soms ook naar klanten. Bijvoorbeeld voor een vergadering, aanwijzingen te geven aan installateurs of het opnemen van de “as-is” situatie. Zo nu en dan ben ik ook op andere vestigingen te vinden voor overleg met collega’s aldaar.”

“Toen ik net begon in mijn baan vond ik het een flinke uitdaging om alles af te stemmen tussen de wens van de klant en hetgeen wat haalbaar c.q. mogelijk is. Op school kregen we meestal alle eisen op een rij en kon je meteen met een ontwerp beginnen. Dat is in de praktijk niet het geval. De klant heeft een wens en jij moet in overleg met die klant de eisen bepalen waaraan voldaan moet worden. Je moet in dat geval dus goed weten welke informatie je nodig hebt en wanneer je onderbouwde aannames moet doen. Dit onderdeel van het werk gaat me steeds beter af.”

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Vooral de sfeer op de afdeling vind ik fijn. We helpen elkaar allemaal indien nodig. Daarnaast vind ik de afwisseling van projecten en de dynamiek van het werk leuk. Het tegenkomen van nieuwe situaties die om oplossingen vragen is een uitdaging. Elke installatie is weer anders.”

“Ik vind het persoonlijk leuk om in het diepe gegooid te worden, als ik maar weet dat ik ergens aan kan kloppen als ik vastloop. Dat is hier zeker het geval. Ik krijg de ruimte, maar mijn collega’s staan altijd klaar om te helpen.”

De Uticon Food Academy

“Bij Uticon is het volgen van opleidingen en cursussen allemaal goed geregeld. Laatst had ik een 3-daagse CAD cursus in het midden van het land. Toen werden er zonder probleem hotelovernachtingen en een poolauto geregeld. Ook de kennis- en inspiratiesessies die de Uticon Food Academy organiseert vind ik goed. Ik heb er een aantal gevolgd en vind het goed om op deze manier ook mijn kennis met betrekking tot ontwikkelingen op de markt up-to-date te houden.”

Mijn ambitie

"Mijn functie zelfstandiger uitvoeren, daar ligt op dit moment mijn ambitie; dat ik zelfstandig goede oplossingen kan bedenken zonder daarbij op mijn collega’s hoef te leunen. Ik wil als starter dus vooral ervaring opdoen binnen mijn huidige functie.”

Ook werken bij Uticon?