Marline Vermeulen aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Apeldoorn

Marline werkt sinds januari 2016 bij Uticon. Na het afronden van de opleiding Mechanical Engineering aan de Universiteit van Twente is zij als starter in dienst getreden bij Uticon.

Is dit jouw vakgebied?

Marline over haar werk bij Uticon

“Een dag bij Uticon is nooit hetzelfde. Op dit moment werk ik vrij veel vanuit onze vestiging in Apeldoorn, maar ik zit ook met regelmaat bij de klant. Dit hangt deels af van de behoefte van de klant. Buiten de afwisseling in locatie heb ik ook veel afwisseling in mijn werkzaamheden. Eigenlijk werk ik nooit een hele dag aan eenzelfde taak. Zo bestaat mijn dag uit het maken van tekeningen, in- of externe overleggen, contact onderhouden met klanten of leveranciers of zaken uitzoeken ten behoeve van een project.”

“Zo werk ik op dit moment aan meerdere projecten naast elkaar. Het grootste project waar ik aan werk is het vernieuwen van de CIP installatie voor een boterfabriek in het noorden van het land. Eerst hebben we vanuit Uticon de knelpunten in kaart gebracht en vervolgens hebben we verbetervoorstellen aan de klant gedaan. In overleg met de klant is het vervolgtraject bepaald en we zitten nu in de fase dat we offertes aanvragen bij leveranciers en equipment bestellen. Het aanpassen van de P&ID’s naar de nieuwe situaties is ook één van mijn taken. Over een paar weken gaan we met de realisatiefase van het project beginnen; binnen één week moet de oude installatie eruit en de nieuwe erin. Dit is natuurlijk een hele korte periode en we willen dan ook alles zoveel en zo goed mogelijk voorbereiden. Om dit te kunnen doen ben ik samen met een collega van Bouwkunde bezig om de nieuwe situatie in 3D uit te tekenen. Hij neemt de tekening van het gebouw voor zijn rekening en ik die van de installatie. Op die manier krijgen we meer inzicht in de situatie en wat wel en niet op voorhand in elkaar gezet kan worden.”

Project engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Ik heb bewust voor Uticon gekozen. Als kind had ik al een grote interesse in de voedingsmiddelenindustrie. Ik keek vaak naar programma’s als Food Factory masters en How it’s made. Ik vond het interessant om te ontdekken hoe van grondstoffen een product gemaakt wordt. Bij Uticon krijg ik de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van verschillende fabrieken en kan ik het hele proces zien. Dit vind ik erg interessant! Daarnaast is het zo dat je bij Uticon veel vrijheid krijgt. Je mag je eigen kijk op zaken hebben en krijgt de mogelijkheid om dingen uit te zoeken. Dat houdt aan de andere kant ook in dat je veel verantwoordelijkheid krijgt en dat ligt mij wel.”
“Verder vind ik het multidisciplinaire werken erg leuk. Ik denk dat Uticon hierin vooruitstrevend is en niet bang is om nieuwe technieken hierin te introduceren. Het fijne van multidisciplinair werken vind ik dat je door samen te werken problemen vooraf ontdekt en kunt voorkomen. Als je afzonderlijk werkt zou je deze problemen pas in een later stadium tegenkomen en is de impact groter.”

“Mijn motivatie voor mijn werk komt eigenlijk automatisch voort uit de passie die ik heb voor het volgen van de processen. Ik vind mijn werk erg leuk en interessant en door de afwisseling is eigenlijk nooit een dag hetzelfde. Daarnaast word ik omgeven door enthousiaste collega’s en ook dat werkt voor mij heel motiverend.”

Persoonlijke ontwikkeling & de Uticon Food Academy

“Als starter wil ik mijn kennis zo breed mogelijk uitbreiden. Dat is het mooie van de Uticon Food Academy. Hier krijg je handvatten aangereikt om je eigen ontwikkeling te ondersteunen. Meteen toen ik mijn werk bij Uticon begon, heb ik de EHEDG cursus met betrekking tot hygiënisch ontwerpen gevolgd. Alle opgedane kennis uit deze cursus kon ik meteen toepassen in mijn projecten van dat moment. Daarnaast worden er kennissessies georganiseerd. Hierbij wordt door een externe partij of collega een onderwerp behandeld. Deze sessies kun je live bijwonen of achteraf online bekijken. Ook van deze sessies heb ik al veel geleerd.”

De Uticon cultuur

“Er heerst een open en positieve sfeer. Je kunt altijd bij iemand terecht met vragen of om te sparren. Ik vind het ook erg leuk dat ik een hele enthousiaste groep collega’s heb. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je leergierig bent als je bij Uticon wilt werken. Als je altijd nieuwsgierig blijft dan kom je steeds verder en blijf je je kennis uitbreiden.”

Ook werken bij Uticon?