Tim Braekman aan het woord

Project engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Gent

Tim werkt sinds mei 2015 bij Uticon op de vestiging Gent. Hij is als tekenaar begonnen en is inmiddels doorgegroeid naar project engineer. Tim heeft z'n bachelor afgerond in mechanisch ontwerp en productie technologie. Tijdens zijn opleiding heeft Tim stage gelopen bij een machinebouwer die machines ontwierp voor het verwerken van kunststofflessen. Na het afronden van zijn opleiding heeft hij nog twee jaar bij dit stagebedrijf gewerkt.

Is dit jouw vakgebied?

Tim over zijn werk bij Uticon

“Sinds juli 2015 werk ik vijf dagen per week op locatie bij een chocolade fabrikant in België. Ik ben hier betrokken bij het werktuigbouwkundige gedeelte van de uitbreiding van de vloeibare productielijn. Ik heb meegeholpen aan de basic engineering, opzetten van process flows, lay-outs en het contacteren en selecteren van leveranciers. Inmiddels zijn we in de uitvoerende fase en bestaat mijn werk voornamelijk uit het aansturen van contractors, het maken en opvolgen van planningen en problem solving.”

Een willekeurige werkweek

“Hierin zit zeer veel verschil. Het is namelijk sterk afhankelijk van de fase van het project. In het begin van een project hou ik me bezig met de basic engineering. In deze fase zien m'n dagen er redelijk gestructureerd uit. Vervolgens ga ik met de contractors aan de slag. We gaan deze contacteren en selecteren. Omdat we hier wat meer afhankelijk zijn van derden, moeten we meer gaan sturen, planningen bijwerken en de planningen van de contractors onderling op elkaar afstemmen. Tijdens de realisatie fase is het vaak heel hectisch omdat je vragen krijgt die je moet uitzoeken en niet altijd alles volgens de planning verloopt. Bijvoorbeeld als een leverancier te laat levert moet de hele planning aangepast worden. Terwijl we ook rekening moeten houden met de planning van de opdrachtgever. Het is een hele hectische periode, maar ik vind het erg leuk om te doen.”

Project engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“De verscheidenheid. Je kunt op zoveel verschillende vlakken je kennis uitbreiden! Je komt ook telkens in contact met verschillende bedrijven en contactpersonen. Verder heb je altijd resultaat. Bij een project heb je altijd een begin en een einde en zie je altijd het resultaat. Het afleveren van een zo mooi mogelijk eindresultaat en een tevreden klant is altijd mooi om te zien.

Ambities

“Ik ben van tekenaar doorgegroeid naar project engineer en wil uiteindelijk graag doorgroeien naar de functie van projectleider om volledige projecten te coördineren. Ik wil wel heel graag het ontwerp blijven doen. Verder wil ik graag meer processen leren kennen. Ik heb nu al veel over de processen in de chocolade industrie geleerd, maar er is nog zoveel meer binnen de voedingsmiddelenindustrie.”

De Uticon Food Academy

“De Uticon Food Academy is een zeer aangename manier om bij te leren over vakgebonden onderwerpen. Er kunnen zelf onderwerpen worden aangeboden naar gelang de noden rond een project en eigen interesses. Hierdoor kan men groeien in het eigen vak. De cursussen komen ook de interactie tussen collega’s ten goede. Elke collega heeft een andere achtergrond en andere projecten achter de rug. Op deze academy-zittingen is het goed om verhalen van 'hoe het nog kan' te horen. Enig minpuntje is dat deze sessies met name in Eindhoven zijn, maar daar wordt aan gewerkt. Binnenkort zijn namelijk alle cursussen en kennissessies via videoconferencing te volgen."

"Ik heb inmiddels al een aantal cursussen gevolgd zoals AutoCad P&ID, AutoCad Plant3D en EHEDG. Daarnaast heb ik ook kennissessies gevolgd waarbij collega’s of leveranciers hun expertise overbrengen. Bij de gevolgde cursussen heb ik steeds dingen bijgeleerd. Er is een goede sfeer en de cursussen zijn gegeven door mensen met kennis van zaken. Ook de cursussen die men niet kan volgen zijn steeds terug te vinden op het intranet om later te bekijken."

De Uticon cultuur

“De cultuur binnen Uticon heeft mij heel aangenaam verrast. Er heerst een heel menselijke sfeer, alles is bespreekbaar en er wordt gelijk geluisterd naar de mensen. Je krijgt hier echt een familiegevoel.”

Ook werken bij Uticon?