Marco Kootstra aan het woord

Senior projectleider, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Apeldoorn

Marco Kootstra werkt sinds januari 2016 als (senior) projectleider bij Uticon op de vestiging Apeldoorn. Hij heeft zowel de opleiding HBO Werktuigbouwkunde als Technische Bedrijfskunde voltooid. Voordat Marco bij Uticon kwam werken werkte hij als ‘manager projecten’ bij een bedrijf dat installaties en systemen voor de droge stof en stortgoed verwerking ontwerpt en produceert.

Is dit jouw vakgebied?

Marco over zijn werk bij Uticon

"Als senior projectleider food werk ik aan een aantal projecten naast elkaar. Allereerst een project voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘solids handling en processing'. Voor dit project werk ik twee dagen per week op locatie. Het gaat hier om de bouw van een compleet nieuwe fabriek met een indamper. Ik neem hier een deelinstallatie voor mijn rekening waarbij ik de engineering en in bedrijfname begeleid. Daarnaast werk ik voor een producent van potgrond. Dit project behelst de verhuizing van machinelijnen en de bouw van een compleet nieuwe installatie. Mijn rol in dit project is met name adviserend, waarbij ik onder andere een rol speel bij de leveranciers selectie. Ik vraag de offertes aan en beoordeel deze. Dan is er nog een project bij een Belgische chocoladefabrikant. Dit project kan ik vanuit ons eigen kantoor uitvoeren. Ik maak namelijk een vergelijkingstabel van diverse leveranciers op waarbij zowel de technische als commerciële aspecten inzichtelijk worden gemaakt."

Senior projectleider werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt je werk bij Uticon zo leuk?

"Mijn werk is heel erg gevarieerd. Je hebt te maken met verschillende werkvelden, verschillende bedrijven, verschillende mensen en dus ook met verschillende manieren van werken. Hiervoor had ik geen ervaring bij een ingenieursclub, maar het bevalt me goed. Eerst zat ik meer aan de realisatiekant waar ik meer druk ervoer en je je meer met details bezig bent. Nu zit ik meer aan de adviserende kant en laat ik de boutjes en moertjes aan anderen over. Wat ik erg prettig vind is dat ik binnen Uticon professionele en goed opgeleide collega’s heb."

"Mijn motivatie haal ik uit meerdere dingen. Zo stel ik aan het begin van de dag doelen die ik aan het eind van de dag gehaald wil hebben. Als me dat lukt kan ik tevreden zijn. Verder geeft een tevreden klant mij ook altijd motivatie. En dat ik bij kan dragen aan de realisatie van iets nieuws zoals bijvoorbeeld een nieuwe fabriek."

De Uticon Food Academy

"Er wordt binnen Uticon veel aandacht besteed aan en mogelijkheden gegeven voor het volgen van cursussen en zogenaamde kennissessies. Dit is allemaal laagdrempelig. Het wordt aangeboden en je bepaalt zelf of je deel wilt nemen. Dit vind ik erg prettig. Je vergroot voortdurend je kennis. Zelf heb ik tot nu toe een cursus Engels en de EHEDG cursus gevolgd. Het was wel leuk dat ik tijdens de EHEDG cursus meteen een praktijkgeval bespreekbaar kon maken aangezien en er een discussie ontstond over het ontwerp van een kunststof silo. Buiten de cursussen heb ik kennissessies bijgewoond over niveaumelders en CE-markering. Naast het opdoen van specifieke kennis wil ik me graag nog ontwikkelen op het gebied van algemeen projectmanagement en de manier van acteren vanuit een ingenieursbureau."

De Uticon cultuur

"Ik werk nog maar kort bij Uticon en ben vaak op locatie. Daardoor heb ik soms meer te maken met de cultuur bij de klant dan binnen Uticon. Wat ik over de cultuur binnen Uticon kan zeggen is dat deze collegiaal, laagdrempelig, open en goed is. We staan voor elkaar klaar en iedereen is bereid een ander te helpen."

Ook werken bij Uticon?