Nicolas Myter aan het woord

Projectleider, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Gent

Nicolas werkt sinds 2015, als projectleider bij Uticon op de vestiging Gent. Nicolas heeft de masteropleiding tot bio ingenieur succesvol afgerond aan de Vrije Universiteit Brussel. Na zijn studie heeft hij ruim 5 jaar bij een industriële projectorganisatie gewerkt.

Is dit jouw vakgebied?

Nicolas over zijn werk bij Uticon

“Voor mij is nooit een werkdag hetzelfde. Mijn werkzaamheden variëren van het beschrijven van een offerte aanvraag tot het opmaken een lastenboek. Het beoordelen van offertes van derden, het aanmaken en/of updaten van de planning en budgetcontrole zijn ook taken die geregeld terugkomen.”

De projecten van dit moment

“Momenteel werk ik op locatie bij twee verschillende klanten. Drie dagen per week ben ik werkzaam bij een frietfabrikant.. Bij deze klant lopen een aantal projecten rond een koeltunnel. Zowel bouwkundige aspecten, zoals de wanden van de koeltunnel, als procesmatige aspecten, zoals het upgraden van de ventilatie en een nieuwe koeltunnelband voorzien, komen hier aan bod. Mijn taken in dit project zijn vooral coördinerend van aard. Er werkten al een aantal eigen werknemers van de klant aan de projecten, maar er was niemand die er zich vol op toelegde en de vinger aan de pols hield. Het is aan mij om een kader te scheppen en een vast stramien in de project aanpak te krijgen."

"Dan werk ik ook nog twee dagen per week voor een chocoladefabrikant. Hier werk ik aan een project waarbij een blustank die in slechte staat is gerenoveerd moet worden. Ik ben verantwoordelijk voor de projectleiding en de coördinatie tussen de verschillende betrokken partijen, zoals contractoren en derden als de verzekeringsmaatschappij, brandweer en bouwdienst van de stad. Verder assisteer ik hier een projectleider die werkt aan een groot project. Deelprojecten uit dit project neem ik voor mijn rekening. Zo heb ik me bezig gehouden met de bordessen. Ik heb hiervoor onder andere schetsen gemaakt en contractoren benaderd voor de uitvoering. Ook het plaatsen van ventilatie in de productie-omgeving en het plaatsen van sprinklers nam ik voor mijn rekening."

"Telkens komen er bij deze klanten nieuwe projecten bij. Zo staat er voor binnenkort een verandering van de manier waarop het koelwater in verschillende circuits wordt ontsmet op de planning.”

Projectleider werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

Wat ik erg leuk vind aan het werken bij Uticon is de variatie in projecten. Niet alleen werk ik in verschillende deelindustrieën binnen de food, maar ook de onderwerpen zijn per project weer verschillend. En dan is er natuurlijk nog de aanpak van de klant die ook behoorlijk kan variëren. Ik heb veel uitdaging in mijn werk, maar op een prettige manier. Niet zo, dat het niet haalbaar wordt. De belangrijkste reden voor mij om over te stappen naar Uticon was het feit dat Uticon zich volledig op de food richt.”

Ambities & de Uticon Food Academy

“Ik wil me graag nog verder ontwikkelen en dat kan ik onderverdelen in drie categorieën:

  • Op technisch gebied wil ik mij graag verder ontwikkelen en mijn algemene technische kennis vergroten. Op een brede manier en niet zozeer specialistisch. Mijn voorkeur gaat hierbij wel uit naar processen in verband met mijn opleiding en interesse, en wat minder naar bijvoorbeeld bouwkunde.
  • Dan op het gebied van projectmatige aanpak. Ik wil mijn skills om een project zo efficiënt mogelijk tot een goed einde te brengen verder ontwikkelen.
  • En als laatste een stukje people management. Hoe kan ik bijvoorbeeld mensen het beste slecht nieuws brengen of hoe kan ik mensen die ergens geen zin in hebben toch gemotiveerd krijgen.

Ik denk dat het belangrijk is dat je altijd bij blijft leren en dat het vreemd zou zijn om te zeggen dat je alles al weet. Zeker op mijn leeftijd. Ondanks mijn korte tijd bij Uticon heb ik al kennis mogen maken met de Uticon Food Academy. Hier heb ik tot nu toe een kennissessie over Lean en een cursus EHEDG gevolgd. Een deel van wat ik de EHEDG cursus heb geleerd kon ik gelijk toepassen op het project van de koeltunnel waar ik eerder over vertelde. Intussen ben ik ook een opleiding projectleiding begonnen waar een aantal systematieken en projectdynamieken aan bod komen en waar specifieke skills verder ontwikkeld worden”

De Uticon cultuur

“Om een paar trefwoorden te noemen: goed, open, familiaal, no-nonsense. Uticon is clientminded zonder de eigen identiteit te verliezen. We kunnen dus ook kritisch zijn naar de klant. Ik ben wat minder op kantoor aanwezig maar toch is al gebleken dat ik zonder probleem op collega’s van welke vestiging dan ook terug kan vallen. Als ik zelf iets niet helemaal weet, op welk gebied dan ook, is er binnen Uticon altijd wel iemand die me verder kan en wil helpen.”

Ook werken bij Uticon?