Marc Poortvliet aan het woord

Senior project engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Yerseke

Marc behaalde zijn diploma HBO Electrical Engineering aan Avans Hogeschool te Breda. Sinds februari 2017 werkt hij bij Uticon als senior project engineer binnen de afdeling WTB & Proces met Industriële automatisering als kennisgebied. Voor hij bij Uticon gestart is, werkte hij als project engineer bij Coroos Conserven B.V.

Is dit jouw vakgebied?

Marc over zijn werk bij Uticon

“Mijn drijfveer om destijds bij Uticon te komen werken was het doen van projecten, samen met een projectteam, in verschillende gebieden in de food-industrie. Ik was daarnaast op zoek naar een volgende stap in mijn persoonlijke groei, zowel qua hard als soft skills. Bij mijn start was de uitdaging vooral om de systemen waarmee Uticon werkt mij eigen te maken, maar dat verliep vlot. Ik heb bijvoorbeeld moeten leren hoe 3D modelleren in zijn werk gaat, omdat ik hier geen eerdere opleiding of ervaring mee had.”

“Mijn werk als senior project engineer is heel afwisselend; geen enkele werkdag is hetzelfde. De ene keer werk ik vanuit één van onze kantoren, de andere keer zit ik bij de klant op locatie. Ik krijg veel vrijheid en voorzie de contrators in een project van de juiste informatie. Dit kunnen planningen zijn of berekeningen voor een powerdistributienetwerk of een toe te passen netwerktopologie. Momenteel werk ik voor een Duitse klant aan een uitbreiding van de productiecapaciteit van een farmaceutische plant. De productielijn maakt een lactosepoeder wat wordt gebruikt als vulmiddel voor medicijnen. Het is zaak om de nieuwe productielijn bij oplevering een kwalitatief hoog en veilig product te laten produceren. Bij dit project speelt de automatisering van zo’n productielijn een grote rol. Via een nieuw Scada systeem kan de productielijn straks worden bestuurd, bewaakt en gecontroleerd. Het ‘hoe’ is vaak nogal een uitdaging die veel hoofdpijn op kan leveren. Ik vind het prettig om te weten dat ik zelf, met dit project, aan de basis van een paracetamolletje sta. En dat maakt de cirkel weer rond.”

Senior project engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Waaruit haal jij voldoening in je werk?

“Ik ben nogal resultaatgericht en vind het heel fijn om de einduitkomst van mijn eigen projecten te zien of zaken te realiseren. En zelfs als een project niet loopt zoals zou moeten, dan zoek én vind ik altijd een manier om toch met een voldaan gevoel de dag te kunnen afsluiten."

Waar wil je graag naartoe bij Uticon?

“Ik wil mij graag technisch verdiepen in nieuwe technologieën zoals ‘Industry 4.0’ en ‘Internet Of Things’ zodat ik samen met Uticon op dit vlak van toegevoegde waarde kan zijn voor onze klanten. Daarnaast heb ik de ambitie om door te groeien naar een projectleidersrol. Dan kan ik het technische gedeelte en het projectmanagement voor mijn rekening nemen om een fabriek zó ver door te automatiseren dat er bij wijze van geen personeel meer nodig is.”

Marc over de cultuur bij Uticon

“Uticon is voor mij één grote leuke familie. Ik heb fijne mensen ontmoet die bereid zijn om elkaar te helpen.”

Ook werken bij Uticon?